Tillbaka till alla evenemang

Infram-dagen 5 oktober 2020

”Vår infrastruktur servar ett näringsliv i världsklass men kvaliteten möter inte behoven”

Bergslagen är en av Sveriges viktigaste exportregioner, 40 % av landets export är beroende av att vi har en väl fungerande infrastruktur. Eftersatt underhåll och enkelspårdrift skapar en osäkerhet och om vi vill att industrin ska fortsätta leva och verka i vår del av landet så behöver vi också tillgodose dess behov. När vi nu är på väg mot en återhämtning efter corona blir infrastrukturinvesteringar ännu viktigare än förut. Genom smarta satsningar kan vi få fart i ekonomin, säkra en långsiktig konkurrenskraft för industrin och se till att vi når våra klimatmål. I det arbetet är det viktigt att vi lyfter betydelsen av infrastrukturen i vår region.

Program

08.30    Hej och välkommen!

Kort presentation av arrangörerna: Infram, Transportföretagen och Mellansvenska handelskammaren (MHK). Dagens moderator: Marie Barrling, kommunikationschef på MHK har en bakgrund som journalist på TV4, SVT och SR.

08.45    Kartan

Det finns en klyfta mellan stad och land. Var är det möjligt att leva, arbeta och studera i framtiden? Var hamnar statens satsningar och företagens investeringar? Kartan är en saklig, rolig, pedagogisk och milt provocerande föreläsning. Utifrån Sverigekartan pratar journalisten Po Tidholm om ekonomi, geografi och de skilda förväntningarna som finns på staden och landet. Po Tidholm, författare, journalist och föreläsare.

09.45    Fika

10.15   Hur tar planeringen hänsyn till medborgarnas och Sveriges olika förutsättningar?
Sker den utveckling på vår infrastruktur som är nödvändig för att arbeta, bo och leva i Bergslagen? Hur skiljer sig förutsättningarna från storstaden? Hur skulle en differentiering mellan stad och landsbygd se ut för att hela landet ska kunna leva och utvecklas? Kan vi tänka om och tänka nytt vad gäller vårt nyttjande av den infrastruktur vi har? Jonas Eliasson, Måldirektör för tillgänglighet Trafikverket, och professor i transportsystem vid Linköpings Universitet.

10.45   Hur behöver vi bemöta behovet av tillgänglighet och hållbarhet utanför storstaden? Därför behöver vi bilen i ett klimatsmart samhälle. Hur möter vi behovet av tillgänglighet och hållbarhet utanför storstaden där bilen är en viktig del i transportkedjan? Finns det förståelse för att vi har olika förutsättningar att färdas på landsbygden och i  storstaden? Hur kan vi leva och verka här utan att känna klimatskam? Cecilia Lagerdahl, Näringspolitisk expert Transportföretagen. 

11.00     Hur påverkas Spendrups av väg- och järnvägsnätets standard och underhåll på i Bergslagen? Hans Messing, Logistikchef Spendrups.

11.30   Så skapar vi hållbara och effektiva industritransporter.

Paneldiskussion mellan representanter från regionens industri och transportsektor om vad näringslivet gör och vad om behövs från politiken för att få till mer hållbara och effektiva godstransporter. Medverkar gör bl.a. Per Bondemark, vd Maserfrakt.

Ca 12.30   Lunch to go

Dagen kommer även att sändas digitalt på Inframs facebook-sida och i händelse av att Folkhälsomyndigheten fortfarande avråder från större folksamlingar kommer programmet ändå genomföras, men digitalt och utan publik.

Anmäl dig senast 18 sept i formuläret under “Infram-dagen”.  No-show-avgift faktureras med 300 kr.

Tidigare evenemang: 27 mars
Infram ger godset en röst
Senare evenemang: 11 maj
Infram-LIVE 11 maj