feb.
11
9:30 em21:30

Hur kan vi tillsammans jobba för mer hållbara persontransporter i Sveriges midja?

Hur ser behoven av persontransporter ut i Bergslagen och Sveriges midja? Vad krävs, och finns förutsättningarna, för att ställa om till mer hållbarhet? Hur jobbar transportörer med hållbarhetsfrågan? Hur tar beslutsfattare och myndigheter hänsyn till komplexiteten som råder utanför storstaden? Vad säger forskningen om vårt framtida transportsystemet?

Program

09.00 Välkommen! Vilka är Infram och vad jobbar vi för?
Mats Lindqvist och Sofia Berglund, projektledare och
infrastrukturstrateger Infram

09.15 Vad säger forskningen av transportsystemets utveckling?
Linnea Eriksson, forskare VTI.

09.35 Hur kan vi resa mer hållbart utifrån vardags-, arbets-
och fritidsresor?
Tre talare ger sitt perspektiv på förutsättningar och möjligheter till
mer hållbart resande.
Jenny Alenback, projektledare/sjuksköterska och Ing-Mari Sjöblom,
HR partner Region Örebro län.
Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen och
Anneli Strömsöe, mamma till tre elitsatsande idrottsungdomar.

10.15 Fikapaus

10.45 Hur ser förutsättningarna ut för kollektivtrafiken att bidra till
omställning?
Maja Rapp, vd Tåg i Bergslagen.
Stefan Adolfsson, Chef för avdelningen samhällsutveckling, Region
Uppsala.

11.15 Hur hanterar Trafikverket de grundläggande förutsättningarna
för en omställning?
Lennart Lennefors, strategisk planerare Trafikverket.

11.40 Summering av dagen
Ordförandena för Partnerskapen Bergslagsbanan,
Bergslagsdiagonalen, E16 och Intresseföreningen Dalabanan.
Mats Dahlberg, kommunalråd (M) Falun, Leif Pettersson, KSO (S)
Ludvika, Jan Bohman, KSO (S) Borlänge och Anna Hed, KSO
(C) Mora.

12.00 Lunch för de som deltar på plats

Anmäl dig i formuläret under fliken Infram-dagen, senast den 3 mars för att delta på plats inkl lunch. Vill du enbart delta via länk, är sista anmälningsdag 10 mars. Länk till sändningen skickas dagen före via mail.

Dagen är kostnadsfri. Om du bokar en plats med lunch men inte dyker upp utan att meddela oss så debiterar vi dig en avgift för maten.

Välkommen till en spännande förmiddag om nutid, framtid och Bergslagens behov av en väl fungerade infrastruktur i Sveriges midja!

Visa evenemang →
maj
11
9:00 fm09:00

Infram-LIVE 11 maj

Hur kommer Bergslagens framtida transporter och infrastruktur att se ut?

Bergslagen står för en stor andel av Sveriges export. Kommer nyfiberbaserat förpackningsmaterial att revolutionera marknaden och ersätta plast för en hållbar framtid? Vilka möjligheter skulle det innebär för skogsrika Bergslagen? Hur fungerar järnvägen och hur kan järnvägsföretagen få bättre förutsättningar att bidra till klimatmålen? Hur långt bort är elflyget? Kommer miljövänligt flyg ersätta andra färdsätt och skapa nya resmönster? Kommer de statliga infrastruktursatsningarna leva upp till de behov vår industri och näringsliv har, så att de kan fortsätta bidra till Sveriges välfärd?


Program          

09.00 Hej och välkommen!                                             

09.05     Dalarna & Gävleborgs betydelse för Sveriges export
Antti Vainio; vice VD Mellansvenska Handelskammaren. I panelen deltar bl.a. Jörgen Fernvik;
produktchef Bergkvist Siljan, Malin Fredriksson; logistikchef SSAB och Jenny Gotthardsson;
områdeschef Boliden Garpenberg.

09.35 När kommer elflyget och kommer klimatvänligt flyg
att förändra våra resmönster?
Nils Paul; Näringspolitisk expert Transportföretagen.

10.05     Bensträckare

10.10     BillerudKorsnäs utmanar konventionella förpackningar för en
hållbar framtid
Richard Morén; Fabriksdirektör BillerudKorsnäs Frövi.

10.40     Varför riskerar vi att gods kommer att flytta från järnväg till
väg?

Fabian Ilgner; Manager Rail Logistic Solutions, ScandFibre
Logistics AB.

10.55     Summering av dagen

Välkommen till en spännande förmiddag om nutid, framtid och Bergslagens behov av en väl fungerade infrastruktur!

Anmäl dig i formuläret under fliken “Infram-dagen” senast 9 maj. Länk till sändningen skickas på mail.

Några av föreläsarna

Antti Vainio, Vice VD Mellansvenska handelskammaren
Redogör för deras rapport ”Dalarnas och Gävleborgs betydelse för Sveriges export” som visar att Dalarnas bidrag till Sveriges export dubbelt så stor som den officiella statistiken visar. Vilken betydelse har det för bilden om vart de statliga investeringarna på infrastrukturen ska ske? Avslutas med en paneldiskussion med representanter från regionens industri.

Nils Paul, Näringspolitisk expert Transportföretagen
Nils kommer att tala om flygets hållbarhetsomställning. Om att de totala utsläppen från flyget i Sverige minskar och att en luftfart i linje med klimatmålen inte är avlägset. Med bioflygbränsle, el och vätgas öppnas nya möjligheter för regional- och inrikesflyget och kanske utmanar tekniken gamla uppfattningar om flygets potential.  

Richard Morén, Fabriksdirektör BillerudKorsnäs Frövi
Richard kommer berätta om BillerudKorsnäs,  deras mission och hur innovationer är ett av medlen för att nå den. Vilken roll har BillerudKorsnäs i regionen? Hur ser de på framtiden, vilka möjligheter innebär det för Bergslagen och vilken inverkan har infrastrukturen på den?

 

Visa evenemang →
okt.
5
8:30 fm08:30

Infram-dagen 5 oktober 2020

”Vår infrastruktur servar ett näringsliv i världsklass men kvaliteten möter inte behoven”

Bergslagen är en av Sveriges viktigaste exportregioner, 40 % av landets export är beroende av att vi har en väl fungerande infrastruktur. Eftersatt underhåll och enkelspårdrift skapar en osäkerhet och om vi vill att industrin ska fortsätta leva och verka i vår del av landet så behöver vi också tillgodose dess behov. När vi nu är på väg mot en återhämtning efter corona blir infrastrukturinvesteringar ännu viktigare än förut. Genom smarta satsningar kan vi få fart i ekonomin, säkra en långsiktig konkurrenskraft för industrin och se till att vi når våra klimatmål. I det arbetet är det viktigt att vi lyfter betydelsen av infrastrukturen i vår region.

Program

08.30    Hej och välkommen!

Kort presentation av arrangörerna: Infram, Transportföretagen och Mellansvenska handelskammaren (MHK). Dagens moderator: Marie Barrling, kommunikationschef på MHK har en bakgrund som journalist på TV4, SVT och SR.

08.45    Kartan

Det finns en klyfta mellan stad och land. Var är det möjligt att leva, arbeta och studera i framtiden? Var hamnar statens satsningar och företagens investeringar? Kartan är en saklig, rolig, pedagogisk och milt provocerande föreläsning. Utifrån Sverigekartan pratar journalisten Po Tidholm om ekonomi, geografi och de skilda förväntningarna som finns på staden och landet. Po Tidholm, författare, journalist och föreläsare.

09.45    Fika

10.15   Hur tar planeringen hänsyn till medborgarnas och Sveriges olika förutsättningar?
Sker den utveckling på vår infrastruktur som är nödvändig för att arbeta, bo och leva i Bergslagen? Hur skiljer sig förutsättningarna från storstaden? Hur skulle en differentiering mellan stad och landsbygd se ut för att hela landet ska kunna leva och utvecklas? Kan vi tänka om och tänka nytt vad gäller vårt nyttjande av den infrastruktur vi har? Jonas Eliasson, Måldirektör för tillgänglighet Trafikverket, och professor i transportsystem vid Linköpings Universitet.

10.45   Hur behöver vi bemöta behovet av tillgänglighet och hållbarhet utanför storstaden? Därför behöver vi bilen i ett klimatsmart samhälle. Hur möter vi behovet av tillgänglighet och hållbarhet utanför storstaden där bilen är en viktig del i transportkedjan? Finns det förståelse för att vi har olika förutsättningar att färdas på landsbygden och i  storstaden? Hur kan vi leva och verka här utan att känna klimatskam? Cecilia Lagerdahl, Näringspolitisk expert Transportföretagen. 

11.00     Hur påverkas Spendrups av väg- och järnvägsnätets standard och underhåll på i Bergslagen? Hans Messing, Logistikchef Spendrups.

11.30   Så skapar vi hållbara och effektiva industritransporter.

Paneldiskussion mellan representanter från regionens industri och transportsektor om vad näringslivet gör och vad om behövs från politiken för att få till mer hållbara och effektiva godstransporter. Medverkar gör bl.a. Per Bondemark, vd Maserfrakt.

Ca 12.30   Lunch to go

Dagen kommer även att sändas digitalt på Inframs facebook-sida och i händelse av att Folkhälsomyndigheten fortfarande avråder från större folksamlingar kommer programmet ändå genomföras, men digitalt och utan publik.

Anmäl dig senast 18 sept i formuläret under “Infram-dagen”.  No-show-avgift faktureras med 300 kr.

Visa evenemang →
Infram ger godset en röst
mars
27
9:45 fm09:45

Infram ger godset en röst

Infram och Västerdalsbanans Intresseförening bjuder in till en heldag som syftar till att öka förståelsen för godstransporter och hur en effektivisering av dem hänger ihop med en stärkt region.

Dagens innehåll:

- Fördjupad beskrivning av landets stora godsflöden, hur samspelar de och vilka är huvudutmaningarna?

- Hur ska man öka förståelsen för den exportberoende industrins förutsättningar?

- Hur tydliggörs godstrafikens förutsättningar? Representanter från företag med transportkrävande verksamhet inom och utanför regionen förklarar hur deras förutsättningar för godstransporter hänger ihop med deras möjligheter att bidra till utveckling och tillväxt. 

- Vilka åtgärder ligger i infrastrukturplanerna?

- Panelsamtal med företagare och politiker på lokal, regional och nationell nivå.

Boka in onsdag 27 mars redan nu! Maila gärna info@infram.se så säkerställer vi att du får en inbjudan och anmälningsinformation lite närmare.

Till vem riktar sig arrangemanget? Kommunala, regionala och nationella politiker, tjänstepersoner, representanter från företag i regionens näringsliv, näringslivsorganisationer, fackliga företrädare, media, alla som är intresserade.

Visa evenemang →
100 miljarder extra i Nationell plan, hur mycket slukas av kostnadsökningar?
juli
5
3:45 em15:45

100 miljarder extra i Nationell plan, hur mycket slukas av kostnadsökningar?

HETA STOLEN

Kostnadsutvecklingen inom infrastruktur ökar, men inte lika mycket som inom bostadsbyggande, vilka likheter och skillnader finns?

Infrastruktur- och transportsektorn står inför ett paradigmskifte med ökad digitalisering som ställer nya krav på både medarbetare och teknik. För att genomföra åtgärderna Nationella planen kommer det att behövas ca 235 000 årsarbetare inom hela anläggningsbranschen. Från konsulter till de som ska utföra jobbet, bygga och sköta service och underhåll. Hur ska man hindra att de extra miljarderna äts upp av kostnadsökningar?

I heta stolen: Fredrik von Platen, arkitekt SAR/MSA, tidigare stf generaldirektör på Boverket

Moderator: Lotta Gröning

Visa evenemang →
Ger 100 extra miljarder i Nationell plan mer infrastruktur?
juli
5
3:15 em15:15

Ger 100 extra miljarder i Nationell plan mer infrastruktur?

Nationell plan 2018-2029 har en ekonomisk ram på 622,5 mdr kronor, 100 mdr mer än förra planperioden. Planen ska säkerställa kvaliteten i befintlig infrastruktur och möta framtidens behov av ett modernt och hållbart transportsystem. Men finns kompetensen för att genomföra satsningarna?

Trafikverkets nya Nationella plan 2018-2029 är omfattande och innehåller 100 miljarder mer än föregående plan. Investeringar i infrastruktur är smart jobb-, närings- och miljöpolitik. Infrastruktur- och transportsektorn står inför ett paradigmskifte med ökad digitalisering som ställer nya krav på både medarbetare och teknik. För att genomföra åtgärderna Nationella planen kommer det att behövas ca 235 000 årsarbetare inom hela anläggningsbranschen. Från konsulter till de som ska utföra jobbet, bygga och sköta service och underhåll. Hur ska man lösa kompetensförsörjningen och hur ska man hindra att de extra miljarderna äts upp av kostnadsökningar? Kommer kompetensen i branschen att räcka till för att genomföra satsningarna? Finns det en risk för att planerna för ökat bostadsbyggande kommer tränga undan satsningarna på vägar och järnvägar? Direkt efter detta seminarium, kl 15.45-16.00, kommer vi ha Fredrik von Platen, tidigare stf generaldirektör på Boverket, med oss i Heta Stolen för en utfrågning på detta tema.

Medverkande:

  • Niclas Lamberg, HR-direktör, Trafikverket
  • Ann-Louise Lökholm Klasson, VD, Sweco Sverige
  • Mats Rönnbo, Utvecklingsdirektör, Skanska
  • Abbe Ronsten, Ordförande, Region Dalarna

Moderator: Lotta Gröning

Visa evenemang →
Kompetensförsörjning i en digital men transportberoende värld
juli
5
2:45 em14:45

Kompetensförsörjning i en digital men transportberoende värld

Sverige är ett framgångsrikt exportland med långa avstånd och invånare som är beroende av inte sällan långa transporter för att komma till arbete och skola. Hur kan automatiserade transporter på sikt förbättra mobilitet och transporter på landsbygden och hur driver man på den utvecklingen?

Genom forskning och innovation ligger Sverige långt fram i den industriella utvecklingen. Digitaliseringen ställer krav på omställning, vilket svensk industri historiskt är bra på. En investeringsboom pågår inom svensk industri samtidigt som industrin skriker efter kompetens. Stora delar av Sveriges exportframgångar inom industrin har sina fästen i inlandet, långt från våra storstäder. Ju mer högutbildad personal företagen behöver, desto bredare behöver de söka. Det ställer krav på attraktiva boendeorter och tillgänglighet. Och på att infrastrukturen möjliggör smidig pendling, för många gånger saknas vilja att bo på den ort där jobbet finns. Seminariet kommer handla om hur infrastrukturen kan möta kompetensförsörjningsutmaningarna och möjliggöra smidigare pendling, inte bara i städer. Om hur automatiserade transporter kan hjälpa till att bibehålla svenska exportframgångar. Om Googles etablering i Horndal.

Medverkande:

  • Lars Isacsson (S), Kommunstyrelsens ordförande, Avesta Kommun
  • Mikael Sandström, Chefsekonom TCO
  • Mattias Rost, Digital strateg, Iteam

Moderator: Lotta Gröning

Visa evenemang →
Hur ska man öka förståelsen i storstaden för den exportberoende industrins förutsättningar?
juli
5
2:00 em14:00

Hur ska man öka förståelsen i storstaden för den exportberoende industrins förutsättningar?

HETA STOLEN

Några av Sveriges främsta exportindustrier, som till större delen ligger på landsbygden, finns sedan länge i Bergslagsregionen. 

Här verkar företag som genom sina exportintäkter bidrar till välstånd och jobb och betalar för skola, vård och omsorg – inte minst i de växande storstadsregionerna. Hjärtat i exportsverige – Bergslagsregionen – har flera fördelar. Men det geografiska läget i Europas utkant är inte en av dem. Därför är man helt beroende av en väl fungerande infrastruktur för effektiva transporter. Svensk industri behöver en väl fungerande väg- och järnväg för att kunna stå sig i den globala konkurrensen.

I Heta stolen: Anders Åkesson (C), Talesperson för transportinfrastruktur och IT och ledamot Trafikutskottet

Lotta Gröning håller i utfrågningen. 

 

Visa evenemang →
Infrastrukturens betydelse för exportindustrin – en fråga för hela landet?
juli
5
1:00 em13:00

Infrastrukturens betydelse för exportindustrin – en fråga för hela landet?

En stor del av svenska industri är lokaliserad utanför storstadsregionerna. Största delen av infrastruktursatsningarna sker i och kring storstäderna. Hur ska man öka förståelsen i storstaden för den exportberoende industrins förutsättningar?

Orsakerna till industrins lokaliseringar är flera men de viktigaste i ett historiskt perspektiv har varit tillgången till råvaror och kraftförsörjning. Med tiden har kompetensen vuxit sig starkare i såväl basindustri som högteknologisk industri. Hur tydliggörs godstrafikens förutsättningar i den nationella debatten? I debatten om att hela Sverige ska leva och minska klyftorna mellan stad/land är det viktigt att lyfta fram kunskap om svensk industris förutsättningar. Detta kommer leda till att stad/land har ökad förståelse för varandras utmaningar såväl industriellt men även i ett vidare perspektiv gällande framtidsutmaningar för samhället. Den varuproducerande industrin hänger väldigt nära ihop med den tjänsteproducerande sektorn. Oftast är den producerande verksamheten lokaliserad till landsbygd medans tjänstesektorn finns i städerna. Vad har näringslivet och fackföreningar för ansvar att kommunicera brister och konsekvenser om infrastrukturen inte lever upp till industrins krav?

Medverkande:

  • Peter Hultqvist, Försvarsminister (S), Regeringen
  • Marie Nilsson, Förbundsordförande, IF Metall
  • Sohana Josefsson, HR- och kommunikationsdirektör, Green Cargo
  • Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso
  • Magnus Ström, Platschef, ABB i Ludvika
  • Jan Bohman, Kommunstyrelsens ordförande, Borlänge kommun

Moderator: Lotta Gröning

Visa evenemang →
Tjälskott och skrytobjekt klyver Sverige, hur kan statliga satsningar bidra till att ena landet?
juli
5
11:00 fm11:00

Tjälskott och skrytobjekt klyver Sverige, hur kan statliga satsningar bidra till att ena landet?

SVT FORUM SÄNDER DENNA HETA STOLEN TILLSAMMANS MED SEMINARIET FÖRE!

HETA STOLEN med Ardalan Shekarabi, Civilminister (S), Regeringen

Lokalredaktionerna minskar, fake news, populism och politikerförakt florerar. Hur kan statliga satsningar bidra till att ena landet?

Är den verklighet som ofta målas upp om landsbygden rättvisande? Att landsbygden generellt missgynnas och att den ökade klyftan mellan stad och land leder till negativa demokratiska effekter. Vad har politiken för ansvar att bidra till att hålla ihop landet? Varför är det viktigt att hålla ihop landet?

Moderator: Lotta Gröning

 

 

Visa evenemang →
Tjälskott, skrytobjekt och klyftorna mellan stad och land
juli
5
10:00 fm10:00

Tjälskott, skrytobjekt och klyftorna mellan stad och land

Lokalredaktionerna minskar och befolkningen försvinner in i filterbubblor. Fake news, populism och politikerförakt florerar. Det innebär ökade krav för politiken att jobba folkbildande, att skapa förståelse för demokratiska processer. Bidrar infrastruktursatsningar till att klyva Sverige?

Regeringens politik är att hela landet ska leva, men i debatten framhävs att klyftorna mellan stad och land ökar. Värdet av infrastruktursatsningar på landsbygden kan inte reduceras till kalkyler och nettonuvärdeskvoter. Det finns ett värde av satsningar på landsbygden som är svårfångat i kalkyler och som bidrar till målet om ett Sverige som håller ihop. Uteblivna satsningar på trafikfarliga busshållplatser eller lagningar av tjälskott göder känslan bland boende på landsbygderna av att vara mindre värda än de som bor i storstäderna. Detta får i förlängningen stora konsekvenser, inte minst i valresultatet. Hur ska boende på landsbygderna som färdas på dåliga vägar få förståelse för stora satsningar i storstäderna? Hur kan man motverka att utanförskap och parallellsamhällen skapas av förenklade sanningar?

Direkt efter seminariet, kl 11.00-11.15, kommer vi ha Civilminister Ardalan Shekarabi (S) med oss i Heta Stolen för en utfrågning på detta tema.

Medverkande:

  • Po Tidholm, Journalist/författare

  • Helle Klein, VD/chefredaktör, Dagens arbete

  • Per Gudmundson, Ledarskribent, Svenska Dagbladet

  • Lars Ströman, Politisk redaktör, Nerikes Allehanda

  • Anders Ceder (inledning), Regionråd, Region Örebro Län

  • Ronny Beyer (avslutning), Ordförande Byggnadsnämnden, Borlänge kommun

Moderator: Lotta Gröning

 Se seminariet med efterföljande heta stolen på SVT Play:

Visa evenemang →