Infram-dagen 5 oktober 2020

”Vår infrastruktur servar ett näringsliv i världsklass men kvaliteten möter inte behoven”

Bergslagen är en av Sveriges viktigaste exportregioner, 40 % av landets export är beroende av att vi har en väl fungerande infrastruktur. Efter­satt underhåll och enkelspårsdrift skapar osäkerhet för industrin. Om vi vill att industrin ska fortsätta leva och verka i vår del av landet behöver vi tillgodose deras behov. När vi är på väg mot en återhämtning efter corona blir infrastrukturinvesteringar ännu viktigare än förut. Genom smarta satsningar kan vi få fart på ekonomin, säkra en långsiktig konkurrenskraft för industrin och se till att vi når våra klimatmål. I det arbetet är det viktigt att vi lyfter betydelsen av infrastrukturen i vår region.

Program

09.00 Hej och välkommen!
Kort presentation av arrangörerna: Infram, Transportföretagen och Mellansvenska handelskammaren (MHK). Dagens moderator är Marie Barrling kommunikationschef på MHK med bakgrund som journalist på TV4, SVT och SR. Marie kommer moderera och leda samtalen med föreläsarna.

09.10 Hur tar planeringen hänsyn till medborgarnas och Sveriges olika förutsättningar?
Sker den utveckling på vår infrastruktur som är nödvändig för att arbeta, bo och leva i Bergslagen? Hur skiljer sig förutsättningarna från storstaden? Hur skulle en differentiering mellan stad och landsbygd se ut för att hela landet ska kunna leva och utvecklas? Kan vi tänka om och tänka nytt vad gäller vårt nyttjande av den infrastruktur vi har?
Jonas Eliasson, Måldirektör för tillgänglighet Trafikverket, och professor i transportsystem vid Linköpings Universitet.

09.55 Bensträckare

10.00 Hur bemöter vi behovet av tillgänglighet och hållbarhet utanför storstaden? Därför behöver vi bilen i ett klimatsmart samhälle. Hur möter vi behovet av tillgänglighet och hållbarhet utanför storstaden där bilen är en viktig del i transportkedjan? Finns det förståelse för att vi har olika förutsättningar att färdas på landsbygden och i  storstaden? Hur kan vi leva och verka här utan att känna klimatskam? Cecilia Lagerdahl, Näringspolitisk expert Transportföretagen. 

10.15 Så skapar vi hållbara och effektiva industritransporter.Paneldiskussion mellan representanter från regionens industri och transportsektor om vad näringslivet gör och vad om behövs från politiken för att få till mer hållbara och effektiva godstransporter. Medverkar gör bl.a. Per Bondemark; vd Maserfrakt, Hans Messing; Logistikchef Spendrups, Linda Astner; Hållbarhetchef Gävle hamn och Maria Jansson; logistikchef Setra Group.

Anmäl dig senast 3 oktober här. Länk till sändningen skickas på mail. Välkommen till en digital förmiddag!